Craniul bizarului animal, care a primit denumirea ştiinţifică Inermorostrum xenops, a fost descoperit de un scafandru în râul Wando din statul american Carolina de Sud. El reprezintă un membru străvechi al subgrupului Odontocete, care cuprinde în zilele noastre caşaloţii, orcile, delfinii şi narvalul.

Acest delfin "arhaic" era "uluitor de mic", potrivit unei echipe de cercetători conduşi de Robert Boessenecker de la College of Charleston. Oamenii de ştiinţă au indicat că animalul avea o lungime cuprinsă între 1,2 şi 1,5 metri. Botul său era "extrem de scurt" şi "complet lipsit de dinţi", dar probabil înzestrat cu buze largi şi cu mustăţi.

Caracteristicile sale sunt excepţionale: "Toţi ceilalţi membri ai familiei Xenorophidae (familie din care face parte Inermorostrum xenops, n.r.) sunt mai mari ca talie, au botul de cel puţin trei ori mai lung şi o dentiţie completă, cu cel puţin 11 dinţi plasaţi pe maxilarul superior".

Pe lângă faptul că i-au oferit un fizic original, aceste particularităţi anatomice indică faptul că animalul se hrănea exclusiv prin aspirare. El ar fi trebuit, după exemplul morselor din prezent, să se hrănească cu peşti, calmari sau alte nevertebrate cu corpul moale, pe care le căuta pe fundul apei.

Însă pentru cercetătorii americani, al căror studiu a fost publicat în revista britanică Proceedings of the Royal Society B, noua descoperire nu este importantă doar pentru mărirea subordinului Odontocetelor: ea dovedeşte rapiditatea cu care o specie de animal poate să evolueze, să se transforme şi să devină o altă specie, foarte diferită.

Cu patru milioane înainte de Inermorostrum xenops, Odontocetele au apărut în oceanele de pe Terra, fiind însă echipate cu dinţi. "A fost nevoie de doar 4 milioane de ani pentru ca unele Odontocete să evolueze şi să devină specialiste ale hrănirii prin aspirare, fără dinţi", au explicat oamenii de ştiinţă americani.