Satelitul, al 13-lea din programul "Tracking and Data Relay Satellite", a costat 408 milioane de dolari. Fabricat de compania Boeing, satelitul TDRS-M a fost lansat cu ajutorul unei rachete din gama Atlas V, care a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida, la ora locală 08.29 (12.29 GMT).

"Satelitul va permite realizarea unor comunicaţii spaţiale cruciale, până la jumătatea anilor 2020" cu Terra, pentru operaţiuni pe care NASA le efectuează pe orbite joase, a precizat agenţia spaţială americană într-un comunicat.

Graţie noului dispozitiv, "oamenii de ştiinţă, inginerii şi personalul din centrele de control pot să acceseze cu rapiditate o serie de date pentru diverse misiuni, precum cele care vizează telescopul spaţial Hubble şi Staţia Spaţială Internaţională", a adăugat NASA.

Una dintre antenele sale a fost avariată luna trecută într-un hangar din Titusville, în apropiere de Cape Canaveral. Dispozitivul a fost reparat, însă incidentul a determinat amânarea lansării sale cu două săptămâni.

Primul satelit din cadrul acestui program spaţial a fost lansat în anul 1983.