Recifele de corali sunt mai sănătoase în prezenţa unui număr mai mare de rechini

Recifele de corali sunt mai sănătoase în prezenţa unui număr mai mare de rechini
Sursa: www.agerpres.ro Foto: reuters.com 24.07.2017 11:13
Rechinii joacă un rol cheie în asigurarea sănătăţii recifelor de corali eliminând prădătorii care se hrănesc cu peştii mici ce menţin coralii sănătoşi, informează un studiu australian dat publicităţii luni, relatează DPA.

Numărul mai mare de rechini din largul coastei de nord-vest izolate a ţării, în comparaţie cu coasta de nord-est, unde se află Marea Barieră de Corali, sugerează că "rechinii joacă un rol cheie în asigurarea sănătăţii recifelor de corali", a anunţat într-un comunicat Universitatea Australiei de Vest, cel mai mare stat australian.

Cercetătorii din cadrul universităţii au călătorit de la Cairns la Broome timp de patru luni pentru a studia relaţia dintre rechini şi recife.

"Am făcut predicţii că acolo unde sunt mai mulţi rechini, coralii sunt mai sănătoşi", a declarat Jessica Meeuwig, coordonatoarea studiului.

Rechinii ţin sub control populaţiile de prădători de mărime medie, care reprezintă prada lor, permiţându-le peştilor mici de coral, cei care menţin coralii în viaţă, să prospere, a adăugat Meeuwig.

"Observăm tot mai mult că în zonele marine protejate cu populaţii de rechini sănătoase, coralii se refac mai repede după fenomene precum albirea, având o incidenţă mai mică a bolilor", a spus ea.

Recifele de corali, unde se află cel puţin un sfert din întreaga viaţă marină, se schimbă rapid, în contextul în care se luptă să facă faţă impactului combinat al încălzirii globale, pescuitului excesiv şi poluării.

Determinarea modului în care rechinii contribuie la rezistenţa recifului este critică, susţine Meewig.

"Am observat un declin major în numărul rechinilor şi al peştilor în ultimii 50 de ani. Întrebarea este cum oprim şi apoi schimbăm direcţia acestei tendinţe", a spus ea.

"Trebuie să înţelegem rolul pe care îl joacă rechinii în menţinerea unui ecosistem sănătos", a mai subliniat ea.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI