Un studiu coordonat de o echipă de cercetători de la Universitatea Georgia (UGA), Universitatea California din Santa Barbara (UCSB) şi Sea Education Association reprezintă prima analiză globală despre producţia, folosirea şi finalitatea tuturor materialelor plastice produse vreodată pe Pământ.

Până în 2015, oamenii au produs 8,3 miliarde de tone de plastic brut, din care 6,3 miliarde de tone au devenit deja deşeuri, potrivit acestui studiu ce a fost publicat miercuri în revista Science Advances.

Cu alte cuvinte, cantitatea de plastic produsă este echivalentă cu 1 miliard de elefanţi sau cu 822.000 de Turnuri Eiffel, au explicat autorii studiului.

Din totalul deşeurilor plastice, doar 9% au fost reciclate, 12% au fost incinerate şi 79% s-au acumulat în gropi de gunoi sau în mediul natural.

Cele mai multe mase plastice nu sunt biodegradabile, aşadar, deşeurile din plastic generate de oameni ar putea rămâne alături de noi timp de sute sau chiar mii de ani", a spus Jenna Jambeck, coautoare a studiului şi profesor-asociat de inginerie la UGA.

"Estimările noastre subliniază nevoia de a gândi cu mare atenţie la materialele pe care le folosim şi la practicile noastre din domeniul managementului deşeurilor", a adăugat ea.

O lume fără produse din plastic pare de neimaginat în ziua de azi, deşi producţia şi folosirea lor pe scală largă a început abia în anii 1950.

Producţia globală de plastic a crescut de la 2 milioane de tone în 1950 la peste 400 de milioane de tone în 2015, depăşind cele mai multe dintre materialele produse de om pe scară industrială, potrivit autorilor cercetării.

Dacă acest ritm se va menţine, aproximativ 12 miliarde de tone de deşeuri plastice se vor afla în gropile de gunoi şi în mediul natural până în 2050.

"Ceea ce încercăm să creăm este un fundament pentru un management sustenabil al materialelor", a declarat Roland Geyer, principalul coordonator al studiului, profesor la Şcoala Bren pentru Ştiinţa şi Managementul Mediului din cadrul UCSB.

"Mai simplu spus, nu poţi să administrezi ceva ce nu măsori, iar noi credem că discuţiile referitoare la politicile publice vor fi mult mai informate şi se vor baza mai mult pe fapte acum, după ce avem aceste cifre", a adăugat el.

Deşeuri din plastic au fost găsite şi în toate bazinele oceanice majore de pe Terra.

Aceiaşi cercetători au estimat într-un studiu din 2015 că 8 milioane de tone de produse plastice au ajuns în oceanele lumii în anul 2010.