Autorităţile americane şi europene au închis două importante site-uri ale „pieţei negre” a internetului

Autorităţile americane şi europene au închis două importante site-uri ale „pieţei negre” a internetului
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: huffingtonpost.com 21.07.2017 08:47
Autorităţile americane şi europene au anunţat joi închiderea a două importante site-uri ale aşa-zisului "darknet", piaţa neagră a internetului, pe care înfloreau comerţul ilegal cu arme şi droguri, relatează AFP şi DPA.

Autorităţile americane, în colaborare cu parteneri internaţionali din şase ţări şi cu Europol, au închis AlphaBay, cel mai mare site de trafic ilegal de arme, droguri şi alte mărfuri de contrabandă. Într-o operaţiune paralelă, în Olanda a fost închis un site similar, Hansa Market.

Cele două operaţiuni "arată că nu vă puteţi ascunde. Vă vom găsi, vă vom demonta reţeaua şi vă vom aduce în faţa justiţiei", a avertizat ministrul american al justiţiei, Jeff Sessions, într-un mesaj adresat utilizatorilor "darknet".

Se estimează că AlphaBay — oprit brusc acum trei săptămâni — şi Hansa Market aveau circa 200.000 de clienţi în întreaga lume. Predecesorul AlphaBay, Silk Road (Drumul mătăsii), de zece ori mai mic, a fost închis de autorităţi în 2013.

Creatorul AlphaBay, canadianul Alexandre Cazes, a fost arestat la 5 iulie în Thailanda şi zilele trecute a fost găsit mort în celulă de poliţia thailandeză, care a explicat că s-a spânzurat.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI