În ultimii ani cercetătorii au încercat să dezvolte ţesut cardiac artificial, însă multe dintre acestea au reprezentat un eşec, informează Futurism. 

O echipă de cercetători din Zurich a decis să creeze o replică a inimii biologice a omului care poate fii integrată în ţesutul uman. Faţă de proiectele anterioare, în care inima a fost creată din părţi separate, echipa condusă de Nicholas Cohrs a utilizat o imprimantă 3D şi ţesuturi moi, flexibile. Inima a fost creată dintr-o singură bucată în interiorul organului aflându-se mecanismele de pompare declanşate de ventriculele din silicon.Cântărind doar 390 de grame organul artificial imită bătăile unei inimi reale. 

''Scopul nostru este să dezvoltăm o inimă artificială care are aproximativ aceeaşi mărime cu cea a pacientului şi poate realiza orice tip de funcţie a organului'', au declarat cercetătorii. 

În prezent materialul nu poate rezista pentru o perioadă îndelungată de timp.Conform testelor aceasta poate realiza 3.000 de bătăi într-o perioadă de 30 de minute. Echipa susţine că va încerca să îndepărteze această limită şi să îmbunătăţească conceptul. Odată perfecţionată inima artificială ar putea îmbunătăţi vieţile a peste 26 de milioane de persoane din lume care suferă de diferite probleme cardiace.