Practic, niciun fel de comunicare nu va mai fi posibilă între sonde şi rovere şi controlorii lor de pe Terra, începând de sâmbătă şi până pe 1 august, a anunţat NASA, care a dezvăluit şi faptul că, "din motive de precauţie", nu va lansa niciun set de comenzi în această perioadă către dispozitivele de pe Marte.

"Nu vom 'vorbi' cu dispozitivele noastre de pe Marte în timpul acelei perioade, pentru că ne aşteptăm la o degradare semnificativă a link-ului de comunicare şi nu vrem să riscăm ca unul dintre vehiculele noastre să acţioneze pe baza unei comenzi corupte", a spus Chad Edwards, manager al Mars Relay Network Office din cadrul Jet Propulsion Laboratory, un laborator ştiinţific administrat de NASA în oraşul Pasadena din statul american California.

Datele vor continua să vină de pe Marte, însă ele vor trebui să fie retransmise ulterior, întrucât unele dintre ele ar putea să se piardă în spaţiu sau să fie corupte, a precizat NASA într-un comunicat.

Agenţia spaţială americană va primi informaţii despre starea vehiculelor sale în fiecare zi în care Marte se va afla în spatele Soarelui, a spus Chad Edwards.

Marte trece în spatele Soarelui, în raport cu Terra, aproximativ la fiecare 26 de luni, iar fenomenul este cunoscut sub numele de "conjuncţia solară a lui Marte". Toate misiunile active ale NASA s-au confruntat cu acest fenomen cel puţin o dată, a precizat agenţia americană.

"Toate acele vehicule spaţiale sunt de acum veterane ale conjucţiei. Ştim la ce trebuie să ne aşteptăm", a precizat Chad Edwards.

Cele trei sonde spaţiale plasate de NASA pe orbita planetei Marte sunt Mars Odyssey, Mars Reconnaissance şi MAVEN, iar cele două rovere care explorează scoarţa "Planetei Roşii" sunt Opportunity şi Curiosity.