China va lansa racheta Long March-5 Y2 la începutul lui iulie

China va lansa racheta Long March-5 Y2 la începutul lui iulie
Sursa: www.agerpres.ro Foto: xinhua.net 26.06.2017 18:31
China a stabilit fereastra de lansare a rachetei sale de mari dimensiuni Long March-5 Y2, care urmează să decoleze între 2 şi 5 iulie, potrivit reprezentanţilor Administraţiei de Stat pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Industria Apărării Naţionale, informează Xinhua.

Având la bordul ei satelitul de comunicaţii Shijian-18, racheta a fost transportată în poziţie verticală până la rampa de lansare de la baza spaţială Wenchang din provincia Hainan, aflată în sudul Chinei, luni dimineaţă.

Shijian-18 va testa o serie de procese tehnologice pentru noii sateliţi Donfanghong-5 şi va transporta pe orbită câteva experimente ştiinţifice.

După ce a ajuns la baza spaţială Wenchang pe 5 mai, racheta a trecut prin etapele de asamblare şi testare. Aceasta va fi a doua lansare pentru rachetele din gama Long March-5, după o primă misiune reuşită, ce a avut loc în noiembrie 2016.

În timpul misiunii sale, Long March-5 Y2 va continua testarea tehnologiei sale de bază, va acumula date şi va oferi informaţii suplimentare specialiştilor de la sol în vederea lansării sondei lunare Chang'e-5, programată în a doua jumătate a acestui an.

Alimentată cu hidrogen lichid, kerosen şi oxigen lichid, Long March-5 poate să transporte o încărcătură de 25 de tone pe orbita joasă a Terrei şi o încărcătură de 14 tone pe o orbită staţionară, de peste 2,5 ori mai mult decât capacitatea actualelor rachete de tip cargo Long March.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI