NASA publică o imagine: Culorile norilor lui Jupiter într-o imagine de detaliu obţinută de sonda Juno

NASA publică o imagine: Culorile norilor lui Jupiter într-o imagine de detaliu obţinută de sonda Juno
Sursa: www.agerpres.ro Foto: nasa.gov 20.06.2017 18:12
Această fotografie a norilor din straturile superioare ale atmosferei joviene a fost obţinută la 19 mai 2017 de camera JunoCam, din arsenalul de instrumente al sondei Juno, aparţinând NASA, pe când sonda se îndepărta de gigantica planetă gazoasă Jupiter după cel de-al şaptelea survol de la mică distanţă al acesteia, conform Agenţiei spaţiale americane.

Fotografia a fost realizată de la distanţa de aproximativ 46.900 kilometri de planetă. Sonda Juno se afla la 65,9 grade latitudine sudică, cu o vedere panoramică asupra polului sud al planetei.

Imaginea obţinută a fost procesată de NASA pentru a evidenţia diferenţele de colorit, ilustrând astfel uluitoarea varietate a agitatei atmosfere joviene. Rezultatul este o imagine aproape suprarealistă ce abundă în culori vibrante şi se face remarcată prin claritate şi contrast. Patru dintre furtunile de formă ovală cunoscute drept "Şiragul de perle" al lui Jupiter sunt vizibile în partea superioară a imaginii.

Sonda Juno a fost lansată la 5 august 2011 de la Cape Canaveral, Florida, şi a ajuns pe orbita lui Jupiter la 4 iulie 2016. În cursul misiunii sale de explorare, Juno coboară până la distanţa de 4.100 de kilometri deasupra straturilor exterioare de nori jovieni, adunând date importante pentru a afla mai multe despre originile acestei spectaculoase planete, despre structura sa, atmosferă şi puternica magnetosferă.

De-a lungul acestei misiuni, Juno va survola planeta de 37 de ori. Misiunea se va încheia în februarie 2018 atunci când Juno va plonja prin straturile ultradense ale atmosferei lui Jupiter şi va transmite ultimele date pe care le adună înainte de a fi strivită de presiunea atmosferică uriaşă. NASA a luat decizia de a încheia astfel misiunea pentru a se asigura că nu există niciun pericol de contaminare a sateliţilor jovieni care conţin apă şi pe care ar putea exista viaţă microbiană, fiind vorba în special de Europa.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI