Descoperire a unui nou antibiotic eficient împotriva bacteriilor rezistente

Descoperire a unui nou antibiotic eficient împotriva bacteriilor rezistente
Sursa: www.agerpres.ro Foto: jurnal.md 16.06.2017 13:12
Oamenii de ştiinţă au descoperit într-un eşantion de sol prelevat din Italia un nou antibiotic, care este eficient împotriva bacteriilor rezistente la antimicrobienii cunoscuţi, relatează vineri AFP.

Acest nou antibiotic, produs de un microb, a fost numit "pseudouridimicină" (PUM).

El a distrus un evantai larg de bacterii, dintre care multe sunt rezistente, în cadrul experienţelor de laborator. De asemenea, noul antibiotic a putut vindeca scarlatina la şoareci în testele de laborator.

Descoperirea face obiectul unui articol publicat joi în revista ştiinţifică americană Cell.

PUM neutralizează o enzimă esenţială pentru aproape toate funcţiile fiecărui organism, polimeraza. Însă mecanismul său diferă de cel al rifampicinei, o clasă de anitibiotice care vizează aceeaşi enzimă.

Acest nou antimicrobian este de zece ori mai puţin susceptibil să declanşeze o rezistenţă la antibiotice decât cele care se află în prezent pe piaţă.

PUM a ucis aproape douăzeci de specii de bacterii în laborator şi a fost îndeosebi eficient împotriva streptococilor şi a stafilococilor, din care mai mulţi sunt rezistenţi la mai multe antibiotice.

Testele clinice pentru acest nou antibiotic ar putea începe în termen de trei ani şi el ar urma să ajungă pe piaţă în zece ani, au indicat cercetătorii universităţii Rutgers-New Brunswick şi firma italiană de biotehnologie Naicons.

Această descoperire arată încă o dată că bacteriile care se găsesc în sol sunt cea mai bună sursă de noi antibiotice, au subliniat oamenii de ştiinţă.

ULTIMELE ŞTIRI