"Cunoscând acest lucru sperăm ca în viitor să creăm un compus topic sau să putem furniza gena necesară foliculilor de păr, în deplină siguranţă, pentru a corecta aceste probleme cosmetice", a adăugat acesta.

Oamenii de ştiinţă ştiau că celulele stem din piele, aflate în zona inferioară a foliculilor de păr, sunt implicate în creşterea părului, însă nu cunoşteau mecanismul care le determina să se transforme din celule ale pielii în celule ale părului. Prin urmare, ei nu puteau începe căutarea unei modalităţi de a le influenţa dezvoltarea. Însă, în timp ce studiau formarea tumorii pe celulele nervoase, ei au descoperit proteina care contribuie la deosebirea acestor celule.

Numită KROX20, proteina este asociată în general cu dezvoltarea nervilor. Însă, în foliculii de păr ai şoarecilor, echipa de cercetători a descoperit că aceasta se transformă în celule ale pielii care devin mai apoi baza pentru dezvoltarea şi creşterea firelor de păr.

Această proteină determină ulterior aceste celule să producă o proteină numită factor de celule stem (SCF), iar când ambele molecule, KROX20 şi SCF, se manifestă într-o celulă se mută din bulbul de la rădăcina firului de păr, interacţionează cu celulele melanocite care produc pigmentul şi se transformă în fire de păr sănătoase şi colorate. În cazul în care una dintre ele lipseşte, procesul este perturbat.

Pentru a testa teoria, cercetătorii au eliminat KROX20 la şoareci şi au descoperit că părul nu a mai crescut, iar animalele au devenit chele. De asemenea, după eliminarea SCF din aceste celulele, părul rozătoarelor a devenit alb.

Studiul publicat în jurnalul "Genes & Development" a fost efectuat până în prezent numai pe şoareci şi, deşi există numeroase similarităţi între specii, acesta trebuie repetat pe subiecţi umani înainte de a putea fi trase concluzii îmbucurătoare, precizează sursa citată.

Le şi echipa sa lucrează în prezent la un proiect care se concentrează pe identificarea KROX20 şi SCF la persoanele care manifestă calviţie şi încărunţire în încercarea de găsire a unei asocieri.