Potrivit oamenilor de ştiinţă al căror studiu a fost publicat luni în jurnalul ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' (PNAS), aceste rezultate ar putea avea implicaţii importante pentru înfiinţarea unor ''posibile'' colonii umane în spaţiu.

Aceasta este prima dată când un astfel de experiment este realizat pe mamifere, a declarat profesorul Teruhiko Wakayama, biolog la Universitatea din Yamanashi din Kofu, Japonia, care a condus această lucrare.

Doza zilnică de radiaţii de la bordul ISS este de aproximativ o sută de ori mai mare decât pe Pământ, ceea ce reprezintă o ameninţare semnificativă la procesul reproductiv al oricărui organism.

Sperma a doisprezece şoareci a fost depozitată 288 de zile pe ISS la minus 95 de grade Celsius între luna august 2013 şi luna mai 2014.

În aceeaşi perioadă, profesorul Wakayama a depozitat mostre de spermă recoltată de la aceiaşi şoareci, în condiţii similare de temperatură. După ce probele de material seminal au fost aduse de pe ISS, el şi echipa sa le-au examinat pentru a determina dacă s-a produs deteriorarea ADN-ului din cauza influenţei radiaţiilor din spaţiu. Aşa cum era de aşteptat, sperma expusă la radiaţiile cosmice avea un grad mai mare de fragmentare a ADN-ului în comparaţie cu mostrele care au rămas pe Pământ, precizează sursa citată.

Totuşi, această spermă a fecundat in vitro ovule care au fost implantate ulterior la şoareci femele, care trei săptămâni mai târziu au dat naştere la 73 de pui sănătoşi.

Acest studiu sugerează că ADN-ul alterat în spaţiu s-a reparat după fertilizare fără a avea un efect negativ asupra şoarecilor.

Rezultatele constituie o veste bună pentru toţi astronauţii care au efectuat sejururi prelungi în avanpostul orbital şi doresc să devină părinţi la întoarcerea pe Pământ, subliniază oamenii de ştiinţă.

Însă, potrivit acestora, există încă multe de făcut în acest domeniu de cercetare înainte de plecarea către Marte a primilor exploratori, în jurul anului 2030, după estimarea NASA.

Aceşti cercetători estimează că este necesară realizarea de experimente similare cu sperma altor specii de mamifere, stocată pentru perioade mai lungi în spaţiul cosmic. În plus, este nevoie ca mostrele să fie stocate în zone mai îndepărtate de Terra, unde radiaţiile sunt mult mai intense.

ISS orbitează la aproximativ 400 de kilometri altitudine şi beneficiază de protecţia scutului geomagnetic al Pământului.