Austria, Cipru, Grecia, Luxemburg şi Malta ocupă primele cinci poziţii din acest top înregistrând scoruri ''excelente'' pentru cel puţin 95% dintre zonele de scăldat, potrivit Comisiei Europene şi AEM cu sediul în Copenhaga.

În Cipru şi Malta, unde turismul reprezintă cea mai importantă industrie, 99% dintre apele de scăldat au înregistrat cel mai bun nivel al calităţii. Aceasta nu au fost întrecute decât de Luxemburg care a înregistrat un rezultat de 100% pentru cele 11 zone cu ape de scăldat.

Între timp, peste 85% dintre cele 30 de state cuprinse în analiză au atins un scor excelent pentru apele de scăldat — o creştere uşoară faţă de 2015.

România se află printre ţările în care toate apele de scăldat incluse în raport au obţinut un scor al calităţii cel puţin ''suficient'' în anul 2016, alături de Austria, Croaţia, Cipru, Estonia, Grecia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta şi Slovenia, conform eureporter.co.

Circa 1,5% dintre apele de scăldat — în total 316 — au fost evaluate ca având o calitate slabă, constituind un risc de îmbolnăvire, precum diaree, însă numărul acestora este în scădere faţă de 2015 (383). Cel mai mare număr de ape de scăldat cu o calitate ''slabă'' au fost în Italia (100 sau 1,8%), Franţa (82 sau 2,4%) şi Spania (39 sau 1,8%), menţionează eureporter.co.

Mostrele au fost testate pentru două tipuri de bacterii — Escherichia coli, sau E coli, şi enterococul intestinal.

Poluarea din canalizare sau din reziduurile provenind de la fermele de animale au fost principalele surse de poluare care au influenţat calitatea apei. Inundaţiile şi ploile torenţiale pot augmenta influenţa factorilor poluanţi transportaţi în râuri, lacuri şi mări, se mai arată în raport, conform DPA.