Primii 12.000 de angajaţi ai sediului Apple s-au mutat din Cupertino, California, în spaţiul din oraş, în clădirea de 2,8 milioane de metri pătraţi, care seamănă cu o navă spaţială. Dispune de un exterior din sticlă curbată, un arhitect declarerând că a fost conceput ca să arate ca un MacBook Air.

Proiectul estimat de 5 miliarde dolari a atras atenţia directorilor de top ai Apple de mai mulţi ani, printre care se numără şi directorul de proiectare Jony Ive, potrivit a trei dintre cei peste 100 de arhitecţi care lucrează în campus, scrie The Wall Street Journal, citat de ZF.

Apple Park este cel mai spectaculos proiect de arhitectură dintr-o gamă largă de proiecte noi realizate de către tehnicieni profesonişti, într-un moment în care afacerile lor sunt în plină expansiune, iar evaluările de piaţă se ridică la noi înălţimi.

Facebook şi Alphabet au apelat la arhitecţii de top Frank Gehry şi Bjarke Ingels pentru extinderi, Amazon construieşte globuri de sticlă uriaşe care conţin o pădure de interior în Seattle şi compania de software de business Salesforce.com plăteşte pentru a-şi pune numele pe o clădire cu 61 de etaje care va fi cea mai înaltă clădire din San Francisco.

„Asta este ceea ce fac oamenii înstăriţi, bogaţi şi puternici de când Faraonii au construit piramidele - construieşti o clădire care proiectează puterea lumii”, a spus Louise Mozingo, profesor de design urban la Universitatea din California, Berkeley, care a scris o carte despre campusurile corporatiste.