Asaltul informatic de acum două zile a afectat 200 de mii de adrese electronice din 150 de ţări. Potrivit specialiştilor, odată pătruns în sistem, virusul transmis de hackeri preia controlul fişierelor şi cere deţinătorului să plătească diverse sume, pentru a reintra în posesia contului.

Cele mai afectate au fost serverele din Rusia şi Marea Britanie.

Experţii în IT susţin că foarte probabil atacul de luni dimineaţă va fi imposibil de oprit, în ciuda măsurilor de siguranţă luate între timp.

Rob Wainwright, directorul Europol, a declarat duminică într-un interviu la ITV că cel mai probabil numărul victimelor va creşte, luni, când „oamenii se vor întoarce la muncă şi îşi vor deschide calculatorul”.

„Desfăşurăm operaţiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac", a subliniat şeful Europol.

Anchetatori şi experţi informatici internaţionali încercau duminică să îi identifice pe hackerii care s-au aflat la originea atacului informatic şi care ar putea lovi din nou în zilele următoare,

Atacul, declanşat vineri a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia.

Atacul este „de un nivel fără precedent” şi „va necesita o anchetă internaţională complexă pentru a-i identifica pe vinovaţi”, a transmis Europol, precizând că a fost creată o echipă specială în cadrul Centrului European împotriva Criminalităţii Cibernetice pentru a ajuta la anchetă.

Şi companiile de securitate cibernetică atrag atenţia că deja un nou malware a fost depistat în unele ţări din Europa. Iar consecinţele, spun specialiştii, depind doar de cât de actualizate sunt sistemele de operare. Pentru a gestiona această criză, poliţia daneză a format o coaliţie globală din care fac parte companii de securitate, din mediul privat şi public.