Au fost descoperite cele mai vechi fosile ale unor insecte înrudite cu ploşniţele de astăzi

Au fost descoperite cele mai vechi fosile ale unor insecte înrudite cu ploşniţele de astăzi
Sursa: www.agerpres.ro Foto: qz.com 05.04.2017 06:48
Cele mai vechi rămăşiţe fosilizate ale unor specii înrudite cu ploşniţa, care datează de acum 5.100 până la 11.000 de ani, au fost descoperite în peşteri din statul Oregon, în nord-vestul Statelor Unite, informează AFP.

Anterior, cele mai vechi ploşniţe fosilizate descoperite datau de 3.500 de ani şi fuseseră găsite în Egipt în 1999.

Cele trei specii descoperite în peşterile din Paisley au fost toate paraziţi de lilieci, spun oamenii de ştiinţă, a căror descoperire este publicată marţi în revista Medical Entomology, publicată de Entomological Society of America.

Dar, cum peşterile din Paisley sunt locul unde au fost descoperite unele dintre cele mai vechi urme de activitate umană în America de Nord, este posibil ca aceste trei specii de insecte să fi fost în contact cu oamenii.

Aceasta ridică problema de a şti cum au interacţionat sau nu aceste specii cu oamenii preistorici, relevă Martin Adams, care conduce compania Paleoinsect Research, unul dintre cei doi coautori ai acestei descoperiri. Compania sa este specializată în identificarea insectelor antice.

Cele două specii de ploşniţe paraziţi ai omului contemporan au căpătat acest ''statut'' adaptându-se de-a lungul mileniilor, de când omul împărţea peşterile cu lilieci în Asia, Africa şi Europa, explică cercetătorul. Dar, dintr-un motiv necunoscut, cele trei specii găsite în peşterile din Oregon nu au evoluat în paraziţi umani.

''Faptul că peşterile din Paisley au fost ocupate doar sezonier de vânători-culegătorii din acea perioadă, care erau foarte mobili, ar putea explica faptul că aceste insecte nu se puteau adapta la clima exterioară pentru o lungă perioadă de timp'', a presupus entomologul.

Identificarea a trei specii de insecte în peşterile din Oregon ar putea oferi, de asemenea, indicii despre clima din acele perioade, a estimat Martin Adams.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI