Dune uriaşe pe Marte - noua imagine publicată de NASA

Dune uriaşe pe Marte - noua imagine publicată de NASA
Sursa: www.agerpres.ro Foto: nasa.gov 04.04.2017 11:55
Dealul din centrul acestei fotografii realizată de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) blochează calea dunelor care se propagă spre sud (nordul se află în stânga imaginii) în timp ce unele dune mai mici s-au format perpendicular pe cele mari, indicând probabil o schimbare a direcţiei vântului în regiune, conform NASA.

Deşi nu ne putem da seama foarte bine din fotografie, NASA precizează că acest grup de dune se află în proximitatea centrului unui crater de impact cu diametrul de 35 de kilometri. Datele obţinute prin intermediul altor instrumente indică prezenţa unor depozite asemănătoare argilei în părţile expuse ale craterului.

Imaginea de înaltă rezoluţie a fost obţinută de instrumentul HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) de la bordul sondei MRO la 27 aprilie 2009.

Instrumentul HiRISE a fost produs de Ball Aerospace & Technologies Corp. şi este operat de Universitatea Arizona din Tucson.

MRO este o sondă spaţială proiectată de NASA pentru a explora planeta Marte de pe orbită. Ea a fost lansată la 12 august 2005 şi a ajuns la destinaţie la 10 martie 2006. În noiembrie 2006 s-a plasat pe orbita sa finală şi a început activitatea ştiinţifică.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI