Prima navă spaţială cargo chineză a andocat la laboratorul spaţial

Prima navă spaţială cargo chineză a andocat la laboratorul spaţial
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 22.04.2017 16:14
Prima navă spaţială cargo chineză a reuşit sâmbătă să andocheze la laboratorul spaţial, la două zile după lansare, a anunţat centrul de control aerospaţial de la Beijing, relatează AFP.

Nava spaţială Tianzhou-1 ("Navă celestă") a fost lansată joi seară din centrul de la Hainan, în sudul Chinei, cu o rachetă Long March 7, şi a început manevrele de andocare la laboratorul spaţial Tiangong-2 ("Palat celest") sâmbătă dimineaţă.

Primul contact cu laboratorul plasat pe orbită în septembrie a avut loc la ora locală 12.16 (04.16 GMT) şi andocarea s-a încheiat la 12.23.

Acest laborator ar urma să deschidă calea către dezvoltarea, prevăzută să aibă loc în 2022, a unei staţii spaţiale locuite, într-un moment în care Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va înceta să funcţioneze.

Această navă cargo reprezintă o "etapă crucială" în construcţia acestei staţii chineze, subliniază agenţia de ştiri Xinhua.

Tianzhou-1 măsoară peste zece metri lungime şi poate transporta până la şase tone de material, precum şi sateliţi, potrivit Xinhua, care a precizat că alte două operaţiuni de acostare sunt prevăzute înainte ca modulul să cadă spre Terra.

De asemenea. Tianzhou-1 va realiza experimente în spaţiu, a precizat agenţia chineză de ştiri.

China a investit miliarde de euro în programele sale spaţiale pentru a încerca să ajungă din urmă Europa şi SUA. Beijingul intenţionează să mai trimită un vehicul spaţial în jurul lui Marte în jurul anului 2020, iar apoi să trimită un dispozitiv teleghidat pe planeta roşie.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI