Telescopul Hubble a surprins imagini cu o creşă stelară din constelaţia Fecioarei

Telescopul Hubble a surprins imagini cu o creşă stelară din constelaţia Fecioarei
Sursa: www.agerpres.ro Foto: nasa.gov 18.04.2017 12:01
Telescopul Hubble a surprins imagini cu galaxia NGC 4536, o "creşă stelară" din constelaţia Fecioarei, aflată la 50 de milioane de ani lumină distanţă de Pământ, informează site-ul NASA.

Deşi formarea galaxiilor şi evoluţia lor este încă departe de a fi înţeleasă pe deplin, condiţiile din anumite galaxii — precum aşa-numitele "creşe stelare" — ne pot spune multe despre modul în care au evoluat în timp. Acest galaxii conţin o regiune sau mai multe în care stelele se formează atât de repede încât îşi consumă cantitatea de gaz de care au nevoie, mai repede decât poate fi refăcută.

NGC 4536 este o astfel de galaxie, capturată aici în detaliu de o cameră a telescopului Hubble, respectiv Wide Field Camera 3 (WFC3). Aflată la circa 50 de milioane de ani lumină distanţă de Pământ, în constelaţia Fecioarei, NGC 4536 este un hub în care stelele se formează în condiţii extreme, mult mai repede decât în galaxia Calea Lactee.

Există mai mulţi factori care contribuie la formarea unui mediu care să favorizeze o formare atât de rapidă a stelelor. O condiţie esenţială este să existe o rezervă masivă de gaz. Aceasta poate fi adunată în mai multe moduri, de exemplu prin coliziunea cu o altă galaxie, sau ca urmare a unui eveniment în urma căruia se acumulează mult gaz într-un spaţiu relativ restrâns.

Formarea stelelor lasă în urmă amprente vizibile, astfel că astronomii pot spune unde s-au născut acestea. Se cunoaşte faptul că aşa-numitele creşe stelare sunt bogate în gaz. Stelele tinere din aceste medii extreme se consumă rapid şi mor tinere, fiind foarte fierbinţi şi consumându-şi rezerva de gaz foarte repede.

Aceste stele emit şi cantităţi imense de lumină ultravioletă intensă care distrug electronii atomilor de hidrogen din zonă, un proces numit ionizare, lăsând de multe ori în urmă nori coloraţi de hidrogen ionizat, pe care astronomii îi numesc regiuni HII.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI