NGC 4536 este o astfel de galaxie, capturată aici în detaliu de o cameră a telescopului Hubble, respectiv Wide Field Camera 3 (WFC3). Aflată la circa 50 de milioane de ani lumină distanţă de Pământ, în constelaţia Fecioarei, NGC 4536 este un hub în care stelele se formează în condiţii extreme, mult mai repede decât în galaxia Calea Lactee.

Există mai mulţi factori care contribuie la formarea unui mediu care să favorizeze o formare atât de rapidă a stelelor. O condiţie esenţială este să existe o rezervă masivă de gaz. Aceasta poate fi adunată în mai multe moduri, de exemplu prin coliziunea cu o altă galaxie, sau ca urmare a unui eveniment în urma căruia se acumulează mult gaz într-un spaţiu relativ restrâns.

Formarea stelelor lasă în urmă amprente vizibile, astfel că astronomii pot spune unde s-au născut acestea. Se cunoaşte faptul că aşa-numitele creşe stelare sunt bogate în gaz. Stelele tinere din aceste medii extreme se consumă rapid şi mor tinere, fiind foarte fierbinţi şi consumându-şi rezerva de gaz foarte repede.

Aceste stele emit şi cantităţi imense de lumină ultravioletă intensă care distrug electronii atomilor de hidrogen din zonă, un proces numit ionizare, lăsând de multe ori în urmă nori coloraţi de hidrogen ionizat, pe care astronomii îi numesc regiuni HII.