Cercetătorii americani au descoperit că forţa cu care talpa piciorului loveşte solul loveşte şi apoi ”relaxează” nodul, în timp ce o a doua forţă, cauzată de deplasarea piciorului spre înainte, acţionează asupra capetelor şireturilor, ca o mână invizibilă.

Autorii studiului spun că descoperirea acestor forţe care acţionează asupra şireturilor ar putea avea aplicaţii şi asupra altor structuri, precum ADN-ul.

Folosind o cameră slow-motion şi o serie de experimente, inginerii în mecanică de la Universitatea Berkeley din California au descoperit faptul că ”eşecul nodului de şireturi” se produce în doar câteva secunde, fiind declanşat de o interacţiune complexă între mai multe forţe.

Studiul a fost coordonat de profesorul Christopher Daily-Diamond.

Cercetarea a început cu o fostă absolventă a universităţii americane, Christine Gregg, coautoare a studiului, care a făcut jogging pe o bandă de alergări, în timp ce un coleg filma tot ceea ce se întâmpla la nivelul pantofilor ei de sport.

Savanţii au descoperit că în timpul alergării talpa piciorului loveşte solul cu o forţă de şapte ori mai mare decât gravitaţia.

Reacţionând la acea forţă, nodul se întinde şi, apoi, tensiunea de la nivelul lui scade.

Pe măsură ce tensiunea din nod scade, deplasarea spre înainte a picioarelor aplică o forţă inerţială pe capetele libere ale şireturilor, contribuind la defacerea rapidă a nodului, după doar doi paşi.

”Efectul de avalanşă”

Cercetătorii au realizat teste cu o varietate largă de şireturi.

Deşi unele sunt mai eficiente decât altele în privinţa realizării nodurilor, toate au de suferit de pe urma cauzei fundamentale a ”eşecului nodului de şireturi”.

”Ceea ce este interesant la acest mecanism este faptul că şireturile pot să fie OK pentru o perioadă îndelungată şi totul se produce doar atunci când apare o anumită mişcare, care cauzează slăbirea nodului şi care dă startul efectului de avalanşă, ducând la dezlegarea nodului”, a explicat coordonatorul studiului.

Studiului a fost publicat în Proceedings of the Royal Society A.