Lectura dă naştere unui şir de beneficii: cu cât citeşti mai mult, cu atât de dezvolţi ca persoană. Dacă acest lucru nu pare aproape deloc surprinzător, teoria conform căreia copiii care le citesc diferite lucruri câinilor reuşesc să îşi dezvolte această deprindere se bucură de tot mai multă popularitate în ţări precum Statele Unite ale Americii.

De vreme ce studiile arată că acei copii care citesc în mod regulat se bucură de un mai mare succes din punct de vedere academic, orice metodă care i-ar putea ajuta pe aceştia să îşi dezvolte capacitatea de lectură este binevenită. 

Cum pot ajuta câinii în acest sens? Specialiştii susţin că micuţii care au probleme cu cititul ar putea să scape de acestea dacă sunt încurajaţi să citească în prezenţa unui câine. Această idee a fost pusă în practică prima dată în SUA unde, în 1999, a apărut o asociaţie educaţională în cadrul căreia câinii sunt folosiţi pentru a încuraja copiii să citească. Acest tip de scheme au fost folosite apoi şi în Marea Britanie. 

Prezenţa câinilor are un efect calmant asupra majorităţii persoanelor, a se vedea şi folosirea lor frecventă în cadrul programelor de terapie asistată de animale. Patrupezii construiesc imediat un mediu relaxant şi primitor. Lectura poate fi atât o activitate solitară, cât şi un soi de fenomen social extrem de plăcut. Copiii care se chinuie să înveţe să citească pot avea succes în acest sens prin simplul fapt că simt că au alături un ascultător loial şi iubitor. 

Acest lucru este explicat de specialişti prin faptul că micuţii care se confruntă cu diverse dificultăţi legate de citire au nevoie de ceva care să le dea încredere şi să îi ajute să redescopere motivaţia pentru lectură. Câinele este o fiinţă capabilă să redea încrederea, fără a aduce critici şi fără a trage la răspundere cititorul pentru anumite greşeli. Aceste lucruri îi ajută pe copii să recapete încrederea în ei şi abia apoi să accepte comentariile şi corecturile ca pe nişte lucruri constructive. 

De asemenea, prezenţa câinilor în momentul în care copiii citesc îi face pe aceştia din urmă să perceapă lectura ca fiind o activitate plăcută, apropiindu-i pe aceştia de această activitate.