„La nivel mondial, printre ţările cele mai expuse la atacuri cibernetice se numără fostele republici sovietice - Rusia, Ucraina, Belarus sau Republica Moldova - dar şi ţări că Brazilia, Thailanda, Vietnam sau Emiratele Arabe Unite. Pentru ca mediul online să fie mai sigur pentru utilizatori, ar trebui că tot mai mulţi dintre aceştia să conştientizeze ameninţările din spaţiul virtual şi să acţioneze în consecinţă”, a declarat Ştefan Tănase, senior security researcher Kaspersky Lab, informează Agerpres.

Potrivit unei cercetări Kaspersky Lab, publicată recent, trei sferturi dintre cele mai noi programe crypto-ransomware (75), descoperite de către experţii companiei, în 2016, au fost dezvoltate de către infractori cibernetici de limbă rusă.

Numai anul trecut, peste 1.445.000 de utilizatori de pe glob (inclusiv companii) au fost atacaţi cu acest tip de malware, arată datele oficiale.

Programele crypto-ransomware reprezintă un malware care criptează documentele victimelor şi solicită o răscumpărare în schimbul decriptării datelor.

În acelaşi timp, utilizatorii individuali de internet sunt ţinta atacurilor de tip ransomware la fiecare 10 secunde, în timp ce în cazul companiilor frecvenţa este la fiecare 40 de secunde, conform Raportului anual Kaspersky Security Bulletin, publicat la finele anului trecut.