Marte pare o planetă rece şi aridă, dar oamenii de ştiinţă spun că în trecut a avut o atmosferă densă, care a favorizat formarea unor oceane adânci, pline cu apă în stare lichidă, şi un climat mai cald şi mai favorabil vieţii. Cercetătorii spun că acest lucru s-a schimbat în urmă cu miliarde de ani când câmpul magnetic protector al planetei s-a prăbuşit şi atmosfera planetei s-a rarefiat din cauza exploziilor solare, informează digi24.ro.

În prezent, cercetările realizate de NASA, prezentate la Planetary Science Vision 2050 Workshop, sugerează că există o modalitate de a ajuta atmosfera planetei Marte să se regenereze în mod natural. Mai exact, un scut magnetic puternic va fi lansat în spaţiu şi va lua locul celui pierdut de Planeta Roşie în urmă cu miliarde de ani.

Echipa de cercetători recunosc că ideea poate părea nerealistă, dar au atras atenţia asupra unor cercetări privind mini-magnetosfera. Cercetările în această zonă vizează protejarea astronauţilor şi a navelor spaţiale de radiaţie, iar oamenii de ştiinţă de la NASA cred că această tehnologie, folosită la o scală mai largă, ar putea fi folosită pentru a proteja Marte.

În simulările realizate de NASA, dacă exploziile solare s-ar izbi de acest scut magnetic în loc de atmosfera planetei cum se întâmplă acum, efectele negative asupra atmosferei planetei Marte s-ar opri, iar în doar câteva zile presiunea atmosferei ar recâştiga circa jumătate din presiunea celei de pe Pământ.

Mai mult, pe măsură ce atmosfera este mai densă, cercetătorii estimează că şi temperatura de pe Marte ar creşte cu circa patru grade Celsius, ceea ce ar fi suficient pentru topirea gheţarilor în care este închisă o mare cantitate de dioxid de carbon care acoperă Polul Nord al Planetei. În această situaţie s-ar produce efectul de seră care are loc şi pe Pământ, şi ar avea loc o creştere exponenţială a temperaturii care ar topi calotele de la poli şi în loc ar apărea râurile şi oceanele.

Oamenii de ştiinţă spun că deocamdată planul este unul ipotetic, dar că vor continua cercetările în acest domeniu. Dacă totul ar decurge conform anticipărilor cercetătorilor este posibil ca peste câteva generaţii Marte să recâştige din atributele care ar face-o locuibilă.