"În utimii 50 de ani s-a pierdut 63% din suprafaţa gheţarilor din Anzii tropicali, din care Columbia deţine 37 de kilometri", a declarat Omar Franco, directorul Institutului de Hidrologie, Meteorologie şi Studii de Mediu din Columbia (Ideam).

Potrivit lui, din suprafaţa zăpezilor perene din Anzii columbieni se pierde anual între 3% şi 5% şi se estimează că în decurs de 30-40 de ani aceasta va dispărea cu totul.

Responsabilul Ideam a subliniat că 99% din gheţarii tropicali din lume se află în Anzi, din care Columbia deţine 2 la sută. Omar Franco a evidenţiat situaţia din Sierra Nevada de Santa Marta, în departamentul Magdalena, care a pierdut "92% din gheţari în ultimul secol şi jumătate".

Scopul programului promovat de BID este de a monitoriza activitatea acestor gheţari în context global pentru a putea documenta procesul de regres al suprafeţelor de gheaţă andine ca urmare a schimbărilor climatice survenite în cele cinci ţări incluse în proiect (Columbia, Venezuela, Peru, Ecuador şi Bolivia).