NASA publică o nouă imagine: Misterioasa pată întunecată de pe Jupiter - replica naturii la „Noaptea înstelată” a lui Van Gogh

NASA publică o nouă imagine: Misterioasa pată întunecată de pe Jupiter - replica naturii la „Noaptea înstelată” a lui Van Gogh
Sursa: www.agerpres.ro Foto: nasa.gov 28.03.2017 13:26
O misterioasă pată întunecată din atmosfera giganticei planete gazoase Jupiter apare în această fotografie, realizată la 2 februarie de sonda Juno, putând fi considerată o veritabilă operă de artă a naturii care parcă oferă o replică la celebra pânză "Noaptea înstelată" de Van Gogh.

Această pată a fost observată şi de pe Pământ, dar oamenii de ştiinţă nu şi-au putut da seama cu precizie ce este, însă fotografia realizată de Juno demonstrează că este vorba despre o furtună puternică. Sonda Juno examinează planeta Jupiter de la o distanţă mai mică decât orice altă sondă şi astfel fotografiile pe care le realizează conţin detalii pe care alte instrumente nu le-au putut observa.

Această fotografie a fost realizată în timpul celui de-al patrulea survol al uriaşei planete, de la distanţa de 14.500 de kilometri, deasupra denşilor nori jovieni. NASA descrie această pată întunecată drept o "galaxie de furtuni". Fotografia a fost retuşată de amatorul de astronomie Roman Tkachenko, care i-a accentuat culorile şi i-a scos în evidenţă anumite detalii. La sud de pata întunecată se află o altă furtună, de formă ovală, ce adună nori albi strălucitori într-un vârtej ce aminteşte de o galaxie spiralată, conform NASA.

Juno tocmai a încheiat, luni, cel de-al cincilea survol la mică distanţă a uriaşei planete. Datele şi imaginile obţinute cu această ocazie vor fi prelucrate şi prezentate publicului. Următorul survol va avea loc la 19 mai.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI