Cu peste 30 de minute în avans, cei doi bărbaţi au ieşit din sasul de decompresie al avanpostului orbital la ora 11.24 GMT pentru lucrări în exteriorul ISS care ar urma să dureze aproximativ şase ore şi jumătate.

Este ultima dintr-o serie de ieşiri orbitale care vizează amenajarea unui al doilea port de andocare, care va fi utilizat de viitoarele nave comerciale cu oameni la bord, la construirea cărora lucrează în prezent SpaceX şi Boeing.

Aceste nave urmează să înceapă să transporte astronauţi spre ISS începând din 2018. În prezent, numai capsula rusă Soyuz efectuează transportul astronauţilor pe orbită, cu un cost de circa 81 de milioane de dolari.

"Doi astronauţi au început ieşirea orbitală astăzi la ora 07.24 (ora de pe coasta de est americană) pentru a pregăti staţia pentru nave comerciale", potrivit unei postări pe Twitter a ISS de vineri dimineaţă.

Dacă "astronauţii îşi termină sarcinile astăzi, ei vor putea pregăti terenul" pentru viitoarele ieşiri, a adăugat ISS.

NASA preconizează încă două ieşiri orbitale, la 30 martie şi 6 aprilie, pentru a duce la capăt aceste lucrări de întreţinere şi instalare.

Thomas Pesquet, de 39 de ani, astronaut al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), care se află pe ISS de la 20 noiembrie 2016, a efectuat prima sa ieşire în spaţiu la 13 ianuarie 2017, tot cu Shane Kimbrough, 49 de ani, comandantului echipajului de pe ISS, compus din şase membri.

Vizibil deconectat, astronautul a postat pe Twitter, cu câteva ore înainte de ieşire, o fotografie cu Insula Friday, aflată între Tasmania şi Australia continentală, văzută din spaţiu.

O astfel de operaţiune, a explicat el în ziua precedentă, necesită "săptămâni de pregătire".

Cei doi astronauţi vor face pregătiri vineri pentru deplasarea unui adaptor presurizat. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să debranşeze cablurile electrice de adaptor, care va putea fi apoi deplasat robotic duminică de la modulul Tranquility până la modulul Harmony.

De asemenea, ei vor trebui să verifice funcţionalitatea robotului canadian Dextre, manipulat de la distanţă, care are o înălţime de 3,7 metri.

Nu în ultimul rând, astronauţii trebuie să inspecteze un sistem de răcire suspect că produce o mică scurgere de amoniac şi să înlocuiască camerele din secţia japoneză a ISS.

Această ieşire este cea de a 197-a consacrată asamblării şi întreţinerii ISS, al cărui prim modul a fost plasat pe orbită în 1998.