Precedentul zbor al unei capsule de aprovizionare Progress, din luna decembrie, a eşuat foarte rapid, când racheta Soyuz care transporta pe orbită o astfel de capsulă a explodat.

Capsula Progress MS-05 care a andocat vineri a fost lansată miercuri de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan. Nouă minute mai târziu capsula Progress s-a desprins fără incidente de racheta Soyuz, potrivit unui comunicat.

Capsula este încărcată cu 2,5 tone de materiale, constând în principal din provizii alimentare şi echipamente ştiinţifice.

ISS a primit şi joi 2,2 tone de provizii şi echipamente destinate experimentelor ştiinţifice. Acestea au fost transportate de o capsulă fără echipaj uman Dragon, lansată de firma americană SpaceX cu o rachetă Falcon 9 de la Centrul spaţial Kennedy din Florida, în sud-estul SUA.

Printre proviziile livrate se află şi două cutii cu celebrele "macaroane spaţiale", create de celebrul patiser francez Pierre Hermé pentru cea de a 39-a aniversare, la 27 februarie, a astronautului francez Thomas Pesquet.

La finalul lui ianuarie, Rusia a anunţat controale la motoarele produse pentru rachetele sale Proton, asamblate în aceeaşi uzină ca rachetele Soyuz şi acuzate că s-au aflat la originea unei serii de eşecuri care au afectat reputaţia sectorului spaţial rus.

Nu a fost făcută însă nicio menţiune privind posibile controale la rachetele Soyuz, care sunt utilizate şi pentru zboruri cu echipaj uman, în contextul în care următoarea misiune spre ISS trebuie să decoleze la 10 aprilie.

Rusia trimite către ISS de trei sau patru ori pe an nave cu echipaj uman şi cu aceeaşi frecvenţă capsule care îi aprovizionează pe astronauţi. După ce îşi încheie misiunea, acestea cad spre Terra şi se consumă în atmosferă deasupra Oceanului Pacific. Următoarea lansare a unei capsule de aprovizionare a ISS este prevăzută să aibă loc la 20 aprilie.