Această descoperire suscită speranţe de a descoperi organisme capabile să supravieţuiască în medii extreme pe alte planete, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Cercetătoarea americană a precizat că au fost descoperite circa 100 de microorganisme diferite, majoritatea bacterii care au fost prinse în aceste cristale pentru perioade care oscilează de la 10.000 la 60.000 de ani. Dintre aceste specii, 90% nu au fost văzute niciodată înainte pe Terra.

Acest sistem de grote — o mină abandonată de plumb şi zinc de 800 de metri adâncime — se situează deasupra unui mare buzunar de magmă vulcanică. Aici atmosfera este una foarte umedă, cu o temperatură ambiantă de 40 de grade Celsius în medie, ceea ce i-a făcut pe astrobiologi să numească acest loc "infernul".

Descoperirea — care nu făcut până acum obiectul unui articol într-o mare revistă ştiinţifică pentru că rezultatele nu au fost încă coroborate — face să se creadă că organisme extraterestre periculoase ar putea ajunge în viitor pe Terra pe navele spaţiale care se întorc de pe o altă planetă sau lună din sistemul nostru solar.

Aceste microorganisme care au supravieţuit în condiţii extreme nu sunt cele mai vechi descoperite până acum.

Diferite grupuri de oameni de ştiinţă au publicat în urmă cu câţiva ani studii privind descoperirea unor microbi încă în viaţă care ar putea avea 500.000 de ani şi care sunt prinşi în gheaţă sau sare, notează AFP.