Fosila unei reptile de dinaintea dinozaurilor revoluţionează datele despre evoluţia sistemului reproducător al vertebratelor

Fosila unei reptile de dinaintea dinozaurilor revoluţionează datele despre evoluţia sistemului reproducător al vertebratelor
Sursa: www.agerpres.ro Foto: reuters.com 15.02.2017 15:03
O fosilă neobişnuită descoperită în sud-vestul Chinei, ce înfăţişează o reptilă marină cu gâtul foarte lung şi purtând un embrion în pântece - care a trăit cu milioane de ani înaintea dinozaurilor - demonstrează că această creatură năştea pui vii, nu depunea ouă, au anunţat marţi oamenii de ştiinţă chinezi, conform Reuters şi AFP.

Oamenii de ştiinţă au declarat că fosila neobişnuitei reptile ce se hrănea cu peşti, numită Dinocephalosaurus, care a trăit cu circa 245 de milioane de ani în Triasic, modifică datele cunoscute până acum cu privire la evoluţia sistemului reproducător al vertebratelor.

Mamiferele şi unele reptile, inclusiv anumite specii de şerpi şi şopârle, sunt vivipare, acest lucru însemnând că dau naştere la pui vii.

Dinocephalosaurus este primul membru al unui grup larg de vertebrate numit Archosauromorpha ce include păsări, crocodili, dinozauri şi reptile zburătoare dispărute, precum pterozaurul, despre care se ştie că era vivipar, potrivit paleontologului Jun Liu de la Universitatea de Tehnologie Hefei din China.

Animalul avea unul dintre cele mai lungi gâturi comparativ cu dimensiunile corpului dintre toate vieţuitoarele care au trăit vreodată. Exemplarul de Dinocephalosaurus descoperit în provincia Yunnan măsura în total circa 4 metri lungime, gâtul său suplu având aproximativ 1,7 metri, după cum a precizat Liu. Labele sale aveau aspect de vâsle, capul era mic, iar gura era dotată cu dinţi — inclusiv cu canini mari — perfecţi pentru înhăţarea peştilor.

Corpul acestei creaturi era similar cu cel al plesiozaurului — altă reptilă marină vivipară cu gâtul lung, asemănătoare cu creatura legendară cunoscută drept Monstrul din Loch Ness — care a trăit în perioada dinozaurilor.

Faptul că Dinocephalosaurus nu depunea ouă îi oferea un avantaj, susţin cercetătorii. Deoarece era o creatură în totalitate marină nu era nevoită să părăsească oceanul pentru a depune ouăle pe uscat, aşa cum fac ţestoasele din ziua de azi, ale căror ouă sunt expuse prădătorilor.

O altă curiozitate în ceea ce priveşte această reptilă străveche este faptul că sexul embrionilor săi era determinat la nivel genetic, aşa cum se întâmplă la mamifere şi păsări, nu ca la unele reptile, precum crocodilii şi ţestoasele, în cazul cărora sexul urmaşilor este stabilit de temperatura din mediul de incubare.

Descoperirea a fost publicată marţi în jurnalul ''Nature Communications''.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI