Israel: Arheologii au scos la iveală vestigiile unei mănăstiri creştine cu o vechime de 1.500 de ani

Israel: Arheologii au scos la iveală vestigiile unei mănăstiri creştine cu o vechime de 1.500 de ani
Sursa: www.agerpres.ro Foto: agerpres.ro 21.12.2017 17:31
Arheologii israelieni au scos la iveală vestigiile unei mănăstiri creştine cu o vechime de 15 secole, în apropiere de Bet Shemesh (centrul ţării), printre descoperiri remarcându-se un mozaic graţios cu păsări şi frunze, a constatat un fotograf AFP.

"Bogăţia sitului sugerează că acest complex ar fi putut fi un important sit de pelerinaj în regiunea Iudeea-Shephelah", la vest de Ierusalim, au afirmat autorităţile arheologice israeliene într-un comunicat.

Din zona sitului datând din perioada bizantină, arheologii au excavat vestigiile unor zidurilor de piatră de dimensiuni impunătoare, precum şi elemente arhitecturale realizate din marmură provenind parţial din Turcia de azi.

Printre aceste elemente se află baza unui stâlp pe care se poate distinge o cruce şi alte elemente decorative.

Locaţia, excavată doar într-o mică măsură până în acest moment, a fost abandonată în secolul al VII-lea din motive necunoscute.

"Ştiam deja că (în regiune) exista un număr de biserici şi de mănăstiri vechi, dar ceea ce s-a descoperit este conservat în mod remarcabil", a declarat Benjamin Storchan, directorul echipei de săpături, citat în comunicat.

Sit-ul se află în apropierea mănăstirii Beit Jamal unde se află o comunitate de salezieni, bărbaţi şi femei, care trăiesc însă separat.

Excavările efectuate din vară cu ajutorul a mii de tineri voluntari au precedat un proiect de extindere a unui district din Bet Shemesh, destinat evreilor ultra-ortodocşi.

La întrebarea AFP, o purtătoare de cuvânt a autorităţilor arheologice israeliene a declarat ca nu ştie ce se va întâmpla cu sit-ul.

"Un lucru este sigur: mozaicul va fi păstrat. Nu ştim însă dacă va rămâne în actuala locaţie sau dacă va fi transferat în altă parte", a indicat aceasta.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI