Paolo Nespoli, Serghei Riazanski şi Randy Bresnik au aterizat în stepele din Kazahstan la ora locală 14.37 (08.37 GMT) pe un ger destul de pronunţat pentru această perioadă a anului (-10 grade Celsius), potrivit imaginilor transmise de agenţia spaţială rusă Roscosmos.

După câteva minute, elicopterele de recuperare au ajuns în zona în care a aterizat capsula Soyuz MS-05, pentru a-i ajuta pe cei astronauţi să iasă din ea.

"Aterizarea a avut loc", a anunţat Roscosmos pe un ecran uriaş din interiorul Centrului de control al zborurilor spaţiale (TSOUP) din apropiere de Moscova, care coordonează buna derulare a revenirii astronauţilor pe Terra.

Cei trei astronauţi au decolat de pe cosmodromul Baikonur pe 28 iulie 2017. A fost a doua misiune spaţială pentru Serghei Riazanski şi Randy Bresnik, care şi-a sărbătorit a 50-a aniversare la bordul ISS. Spaţionaut experimentat, Paolo Nespoli, în vârstă de 60 de ani, a efectuat cu ocazia acestei misiuni cea de-a treia călătorie a lui în spaţiu.

În 139 de zile, cei trei astronauţi "au efectuat sute de experimente în biologie, biotehnologie şi ştiinţe ale vieţii şi ale Pământului", a explicat într-un comunicat de presă agenţia spaţială americană, NASA. Cei trei bărbaţi au participat, de asemenea, la o conversaţie video cu papa Francisc.

Înainte de a părăsi ISS, Randy Bresnik a predat comanda staţiei cosmonautului rus Alexander Misurkin. Capsula Soyuz MS-05 s-a desprins apoi de staţia orbitală la ora 05.14 GMT.

Duminică, astronautul american Scott Tingle, cosmonautul rus Anton Shkaplerov şi japonezul Norishige Kanai vor decola de pe cosmodromul Baikonur pentru a completa echipajul aflat la bordul ISS.

Actualii ocupanţi ai avanpostului orbital sunt rusul Alexander Misurkin şi americanii Mark Vande Hei şi Joseph Acaba, care au ajuns la bordul staţiei în luna septembrie.

ISS reprezintă unul dintre rarele exemple de cooperare ruso-americană care au supravieţuit relaţiilor diplomatice dificile dintre Moscova şi Washington.

Rusia furnizează ISS principalul ei modul, unde se află motoarele-rachetă ale staţiei, iar rachetele şi capsulele Soyuz asigură singurul mijloc de transportare spre ISS şi readucere pe Terra a echipajelor de astronauţi, după scoaterea din funcţiune a navetelor spaţiale americane.

În octombrie, Roscosmos a recunoscut că o capsulă care transporta astronauţi de pe ISS spre Terra, în aprilie, a fost victima unei depresurizări la scurt timp după reintrarea în atmosferă. Incidentul nu a reprezentat însă un pericol pentru echipaj.