Insula Hunga Tonga Hunga Ha'apai a apărut la aproximativ 65 de kilometri la nord de Nuku'alofa, capitala statului Tonga, la sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015. Iniţial, oamenii de ştiinţă s-au aşteptat ca această insulă să dispară în câteva luni.

Însă, potrivit NASA, insula s-a dovedit mai rezistentă decât era aşteptat, probabil pentru că în timpul erupţiei vulcanice, prin amestecul apei calde cu cenuşa s-a format o substanţă asemănătoare betonului, cunoscută drept „tuf”.

Insula, care iniţial a măsurat un kilometru lăţime, doi kilometri lungime şi aproximativ 100 de metri înălţime, ar putea rezista într-o perioadă de 6 până la 30 de ani.

Jim Garvin, cercetător la Goddard Space Flight Center al NASA, a spus că planeta Marte a avut multe insule vulcanice similare care ar fi fost înconjurate de apă în momentul formării lor.

Potrivit lui Garvin, în asemenea locuri ar putea exista dovezi pentru ipoteza că a existat viaţă pe Marte. „Condiţiile de pe aceste insule ar fi putut crea mediul necesar pentru dezvoltarea vieţii microbiene”, a spus el.

Studiile efectuate de NASA pe această insulă au fost prezentate în această săptămână, la o întâlnire a American Geophysical Union din New Orleans.

Luni, Donald Trump l-a autorizat pe administratorul NASA Robert M. Lightfoot să „conducă un program inovativ de explorare pentru a trimite astronauţi americani înapoi pe Lună şi, eventual, pe Marte”.