Populaţia de pinguini cu ochi galbeni (hoiho), vieţuitoare endemice în Insula de Sud din Noua Zeelandă şi în insulele sub-antarctice, mai numără în prezent în sălbăticie între 1.600 şi 1.800 de exemplare, cu mult sub cifra de aproximativ 7.000 înregistrată în anul 2000.

Descoperirea alarmantă a fost făcută de personalul din cadrul Departamentul de conservare din această ţară în urma unei cercetări efectuate în zona rezervaţiei de pe insula Whenua Hou (Codfish).

Potrivit concluziilor, aproape jumătate din populaţia de pinguini aflaţi la vârsta reproductivă a dispărut. În restul zonelor din Noua Zeelandă, numărul de exemplare se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 27 de ani.

Deoarece pe insulă nu trăiesc prădători ai acestei specii, dovezile conduc către capturarea şi înecarea acestor vieţuitoare în plasele de pescuit ale traulerelor pentru pescuit în scop comercial, a declarat Kevin Hague, directorul executiv al Forest & Bird, societate pentru protejarea pădurilor şi păsărilor din Noua Zeelandă.

''Spre deosebire de anii precedenţi când bolile şi temperaturile ridicate au cauzat decese pe uscat, anul acesta păsările au dispărut pe mare'', a subliniat Hague.

''Există un set activ de unităţi de pescuit cu năvoade în apropierea zonelor de hrănire ale pinguinilor din Whenua Hou şi, potrivit indiciilor, aproape jumătate dintre hoiho din Whenua Hou a murit înecată într-unul sau mai multe dintre aceste năvoade'', a explicat directorul Forest & Bird.

Doar pe 3% dintre traulerele pentru pescuit în scop comercial există observatori independenţi care raportează capturile accidentale, precizează sursa citată.

Anul trecut, 24 de năvoade au fost descoperite în zona Whenua Hou, însă în acest an autorităţile au găsit doar 14.

Numărul exemplarelor de pinguini este în declin şi în alte regiuni de pe Insula de Sud, iar oamenii de ştiinţă se tem că această specie, care apare pe bancnota de 5 dolari din Noua Zeelandă, se apropie de extincţie.

Directorul general al fundaţiei Yellow-eyed Penguin Trust, Sue Murray, a declarat că grupurile pentru protecţia animalelor au făcut toate eforturile posibile pentru salvarea speciei, însă viitorul acestor păsări este ameninţat de multiple pericole, de la boli până la atacurile câinilor şi schimbările climatice.

''Atenţia noastră trebuie se îndrepte către mediul marin în care (exemplarele de) hoiho îşi petrec cel puţin jumătate din viaţă — pentru că este puţin probabil ca în acest caz declinul lor să fie cauzat de impactul terestru'', a explicat Murray.