Cercetătorii, ale căror lucrări sunt publicate miercuri în revista Science Advances, au determinat că iluminatul planetar a sporit, atât în cantitate, cât şi în intensitate, cu circa 2% pe an din 2012 până în 2016.

Creşterea luminii artificiale se produce aproape peste tot pe glob, existând regiuni puţin iluminate anterior unde luminescenţa a sporit considerabil, atrage atenţia Christopher Kyba, cercetător din cadrul Centrului GFZ de cercetare în geofizică de la Potsdam, Germania, principalul autor.

Acest studiu este unul dintre primele care examinează din spaţiu efectele tranziţiei în curs în lume spre iluminatul cu LED-uri, care consumă mult mai puţină energie. Rezultatele indică faptul că economiile de electricitate care rezultă din această nouă tehnologie sunt mai scăzute decât se anticipa.

Având în vedere că lămpile LED produc aceeaşi cantitate de lumină cu mult mai puţină electricitate, experţii credeau că vor scădea cheltuielile oraşelor din lume consacrate iluminatului public.

Cercetătorii au ajuns însă la concluzia că economiile de energie realizate datorită tehnologiei LED au fost investite, se pare, pentru a instala încă şi mai multe lămpi pentru iluminatul exterior.

"Există un bun potenţial pentru o veritabilă revoluţie a iluminării care permite, în acelaşi timp, economisirea energiei şi reducerea poluării luminoase, dar numai dacă nu consacrăm economiile realizate creării a şi mai multă lumină", a spus Christopher Kyba.

În studii precedente el a arătat că emisiile de lumină pe cap de locuitor sunt de trei până la patru ori mai ridicate în SUA decât în Germania. Asta arată că este posibil să atingem acelaşi nivel de prosperitate şi de securitate cu o utilizare mai restrânsă a luminii artificiale, subliniază cercetătorul.

Dar din nefericire, spune el, lumina artificială va continua să crească pe timp de noapte în lume, cu consecinţe nefaste asupra mediului.

"Sperăm că rezultatele acestei cercetări vor da şi mai mult alarma în ceea ce priveşte numeroasele consecinţe asupra naturii ale unei utilizări excesive a luminii artificiale pe timp de noapte", a declarat la rândul lui Scott Feierabend, director al International Dark-Sky Association.

El atrage atenţia asupra faptului că lămpile LED emit multă lumină albastră pe care instrumentul utilizat de satelitul NASA pentru acest studiu nu o poate detecta. Este posibil, astfel, ca studiul să fi subestimat amploarea poluării cu lumină.

În plus, acest tip de lumină se răspândeşte mai mult în atmosfera terestră decât alte surse luminoase de alte culori, ceea ce face ca satelitul să nu fi captat toată intensitatea luminii oraşelor pe timp de noapte, care par să fie mai puţin strălucitoare decât înainte de adoptarea dispozitivelor de iluminat LED, explică Christopher Kyba.

Potrivit noului atlas mondial al poluării luminoase publicat în 2016, peste 80% din umanitate trăieşte sub un cer inundat de lumină artificială şi o treime din populaţia planetei nu poate vedea niciodată Calea Lactee.

Această hartă permite studierea iluminatului artificial ca pe un poluant cu un potenţial impact asupra sănătăţii şi ecologiei, explica atunci echipa internaţională care a întocmit-o.

Oamenii de ştiinţă conduşi de Fabio Falci, cercetător din cadrul Institutului italian al tehnologiei şi al ştiinţei poluării cu lumină (ISTIL), explicau că "nivelurile luminoase ale tehnologiei LED şi culorile acesteia ar putea duce la o dublare sau chiar o triplare a luminiscenţei cerului în timpul nopţilor întunecate".