Aceste mamifere marine, care cântăresc în jur de 200 de kilograme şi au o lungime de aproape doi metri, trăiesc în colonii mari pe stânci şi pe ţărmurile nisipoase din Insulele Galapagos. Intră în apă pentru a se hrăni şi a se răcori atunci când au nevoie.

Leii de mare se odihnesc adesea la bordul navelor de pescuit, provocând uneori scufundarea bărcilor. Pescarii încearcă să îi împiedice să vină la bord, punând o barieră de sârmă, dar acest lucru cauzează leziuni grave acestor animale. WWF a ajutat la susţinerea unui proiect pe insula San Cristóbal, ce a presupus construirea şi instalarea a două baze plutitoare pentru leii de mare pentru a se odihni şi a unei "pepiniere de îngrijire primară" pentru leii de mare şi alte specii.

În prezent, există o mare îngrijorare cu privire la situaţia leilor de mare din Galapagos, a căror populaţie, estimată la aproximativ 16.000 de exemplare conform unui recensământ complet realizat în 2001, a scăzut drastic în ultimii 30 de ani. Această scădere a populaţiei este legată de efectele perturbărilor oceanografice, cum ar fi evenimentele El Nino care apar periodic în Galapagos, ducând la lipsa resurselor lor alimentare în mediul marin. Ameninţările suplimentare cu care se confruntă această specie sunt legate de perturbări antropogene (capturi accidentale cu unelte de pescuit), poluarea marină, bolile noi datorate contactului cu oamenii şi alte animale şi pierderea şi degradarea habitatelor.