Cele două găuri negre sunt relativ uşoare, de 7, respectiv 12 ori masa solară, şi se află la o distanţă de un miliard de ani lumină faţă de Terra. Evenimentul a lăsat o gaură neagră cu 18 mase solare, ceea ce înseamnă că energia echivalentă a unei mase solare a fost emisă sub formă de unde gravitaţionale în timpul coliziunii, scrie descopera.ro.

Evenimentul a fost observat cu două detectoare, LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) şi Virgo, pe 8 iunie 2017, şi a fost recent descris într-o lucrare publicată în jurnalul The Astrophysical Journal Letters.

LIGO este cea mai uşoară gaură neagră binară observată de LIGO şi Virgo şi este una dintre primele cazuri în care găurile negre detectate cu ajutorul undelor gravitaţionale au mase similare cu cele detectate indirect, cu ajutorul radiaţiei electromagnetice, precum radiaţiile X.

Cele două detectoare sunt în prezent îmbunătăţite şi vor fi repornite la sfârşitul lui 2018. Cu o tehnologie mai bună, astfel de evenimente cosmice vor putea fi observate mai în detaliu, ceea ce va ajuta desigur la înţelegerea naturii găurilor negre şi a undelor gravitaţionale ce provin din evenimentele de coliziune.