Cercetarea, publicată marţi de Institutul Naţional pentru Medicină Complementară din Australia (NICM) al Universităţii de Vest din Sydney, a demonstrat că exerciţiile fizice de tip aerob pot îmbunătăţi în mod semnificativ sănătatea regiunii stângi a hipocampului.

Hipocampul este zona din creier responsabilă de consolidarea informaţiei din memorie de scurtă durată în memorie de lungă durată.

În mod obişnuit, volumul creierului descreşte cu aproximativ 5% la fiecare deceniu începând de la 40 de ani.

Cu toate că oamenii de ştiinţă nu au putut dovedi faptul că exerciţiile fizice măresc volumul creierului, aceştia au descoperit că sănătatea emisferei stângi este îmbunătăţită prin astfel de activităţi efectuate în mod regulat.

''În timpul activităţii fizice este produsă o substanţă numită factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), ce poate contribui la prevenirea declinului asociat înaintării în vârstă prin reducerea deteriorării creierului'', a explicat prin intermediul unui comunicat de presă Joseph Firth, unul dintre autorii principali ai studiului.

''Informaţiile noastre au arătat că mai degrabă decât creşterea dimensiunii hipocampului, principalele 'beneficii pentru creier' se datorează faptului că exerciţiile aerobe încetinesc scăderea volumului creierului. Cu alte cuvinte, exerciţiile fizice pot fi considerate un program de întreţinere pentru creier'', a adăugat acesta.

În colaborare cu Universitatea din Manchester din Marea Britanie, echipa lui Firth a examinat rezultatele a 14 studii clinice care au analizat efectele programelor de exerciţii fizice asupra volumului creierului.

Creierele studiate aparţineau unor participanţi între 24 şi 76 de ani, vârsta medie fiind de 66 de ani.

Studiile clinice au inclus 737 de scanări tomografice ale creierelor unei varietăţi de persoane, sănătoase, cu boli mintale şi cu dizabilităţi cognitive precum boala Alzheimer, precizează sursa citată.