"Este o intervenţie promiţătoare pentru a preveni şi trata o infecţie cu virusul Zika în timpul sarcinii", a comentat David Watkins, profesor la Şcoala de medicină Miller din cadrul Universităţii Miami.

"Ne-ar plăcea să dezvoltăm această asociere de anticorpi şi să o supunem unor teste clinice imediat ce acest lucru va fi posibil", a adăugat acelaşi cercetător.

Virusul Zika, transmis în principal de ţânţari, s-a răspândit în America Latină, ţările din Marea Caraibilor şi sudul Statelor Unite în 2015 şi 2016, declanşând o urgenţă sanitară pe plan mondial din cauza legăturii dovedite dintre acest virus şi apariţia unor malformaţii ale fetuşilor, în special microcefalie.

Ameninţarea s-a estompat de atunci pentru că oamenii nu pot fi infectaţi decât o dată, însă cercetătorii au rămas mobilizaţi şi încearcă să dezvolte primul vaccin anti-Zika.

Oamenii de ştiinţă au identificat trei anticorpi deosebit de puternici — SMZAb1, SMZAb2 şi SMZAb5 — în organismul unui pacient sud-american.

"Am administrat un cocktail din aceşti trei anticorpi unor primate non-humanoide în ziua ce a precedat punerea lor în contact cu virusul Zika, ce a fost recuperat de la o femeie însărcinată în timpul epidemiei din 2016 de la Rio de Janeiro", a declarat profesorul Watkins. "Spre marea noastră surpriză, acest tratament profilactic a împiedicat în totalitate virusul să reziste în organismele animalelor".

Cercetătorii nu au găsit niciun nivel cuantificabil al virusului în sângele prelevat de la patru animale tratate şi nu au mai reperat nici reacţii ale sistemului imunitar, indicând faptul că virusul a fost complet blocat, potrivit acestui studiu ce a fost publicat în revista Science Translational Medicine.

Patru maimuţe nu au primit aceşti anticorpi înainte de expunerea lor la virusul Zika şi au fost bolnave timp de o săptămână.

"Întrucât aceşti anticorpi prezintă profiluri de securitate excepţionale la oameni şi în moleculele placentei, această combinaţie ar putea fi rapid dezvoltată pentru a proteja femeile însărcinate non-infectate şi fetuşii lor", a adăugat profesorul Watkins.