Rămăşiţele fosilizate a ceea ce se crede că ar fi dinţi de primate — un molar superior drept şi un canin superior stâng — au fost găsite în urmă cu aproape un an în apropierea localităţii Eppelsheim din sud-vestul Germaniei în sedimente care datează din urmă cu 10 milioane de ani.

''Este conservat perfect. Arată chiar ca un dinte nou, excelent; însă, nu mai este alb. Străluceşte precum chihlimbarul'', a explicat Herbert Lutz, conducătorul echipei de excavare şi director adjunct al Muzeului de Istorie Naturală Mainz, într-o declaraţie pentru USA Today.

Lutz a declarat că descoperirea este una revoluţionară datorită potenţialului pe care îl are de a schimba ceea ce se cunoaşte în prezent cu privire la evoluţia omului şi la migrarea sa în preistorie.

''Nu vreau să supra-dramatizez acest lucru, însă aş emite ipoteza că după ziua de astăzi va trebui să rescriem istoria umanităţii'', a spus primarul din Mainz, Michael Ebling, în faţa reporterilor prezenţi la o conferinţă de presă organizată la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul căreia a fost anunţată descoperirea, după cum notează Times of Israel.

Conform datelor care se cunosc în prezent, hominizii, strămoşii noştri dispăruţi, au părăsit Africa în urmă cu circa 120.000 de ani. Rămăşiţele descoperite sunt, însă, mult mai vechi.

''Am găsit dovezi comparabile numai în Africa de Est... însă acestea au doar 2, 3, 4 sau 5 milioane de ani vechime, iar Eppelsheim are aproape 10 (milioane ani vechime)'', a declarat Lutz. ''Aşadar, se pune întrebarea: Ce s-a întâmplat? Nu ştim de unde a venit această primată. Nu deţinem date comparabile din sudul Europei'', a adăugat el.

Deşi oamenii de ştiinţă au făcut descoperirea în septembrie 2016, au fost atât de tulburaţi de ceea ce au aflat încă au aşteptat până luna aceasta pentru a relata evenimentul.

Momentan nu se ştie unde ar putea fi încadraţi în istoria omenirii aceşti dinţi fosilizaţi. Însă, Lutz şi echipa sa de cercetători sunt abia la începutul procesului de examinare a acestei descoperiri unice, mai notează Fox News.

''Locul de provenienţă al acestui individ reprezintă un mister total, ca şi motivul pentru care nimeni nu a găsit vreodată un dinte asemănător'', a subliniat Lutz în cadrul unui interviu acordat platformei ştiinţifice ResearchGate.