Statul vrea participaţii la marile companii chineze de IT şi locuri în boardurile lor pentru a se împlica direct în luarea deciziilor. Numai că si un 1% din acesti giganţi a ajuns însă să valoreze câteva miliarde de dolari. Dacă e prea scump, aceştia ar putea avea totuşi bunăvoinţa să doneze acţiunile statului mai ales dacă vor să-şi păstreze licenţele.

Guvernul Chinei vrea mai mult control în industria de IT a ţării. Dacă în alte sectoare a intrat cu bocancii, IT-ul a fost cruţat de mare parte din ingerinţele simţite de celelalte companii. Lucrurile însă se schimbă. Guvernul vrea acţiuni la compania de internet Tencent, la Weibo, Facebook-ul Chinei, şi la Youku Tudou, echivalentul youtube-ului. Cu propriii oameni în board, partidul are un cuvânt de spus asupra politicilor acestor giganţi, a felului în care folosesc datele colectate de pildă, asupra investiţiilor şi a relaţiei cu statul.

Doar ca interesele statului şi ale companiilor nu se aliniază perfect. Guvernul, prin mai multe entităţi pe care le controlează, a cumpărat deja participaţii la două platforme de ştiri online. Sursele Wall Street Journal arată într-unul din cazuri compania a fost de acord cu vânzarea fiindcă se temea că altfel îi va fi retrasă licenţa de operare. Acum, în consiliul de administraţie urmează să fie numit un oficial al guvernului care va putea influenţa inclusiv politica editorială.

Luna trecută trei dintre cele mai mari platforme de social media din China au fost amendate de autorităţi pentru că ar fi găzduit ştiri false. Li se cere însă împosibilul - Nici Facebook nu a reuşit în America să oprească propagarea lor, dar Beijingul pare să fie în căutarea unor pretexte.

A găsit unul în jocurile video. „Onoarea regilor", cel mai bine vândut joc pe mobil al celor de la Tencent şi, de altfel, cel mai bine vândut joc din lume a fost criticat de oficiali ca fiind „otravitor". Într-un efort aparent concertat, presa de stat a început să spună că jocul provoacă dependenţă în rândul copiilor. Războiul mediatic a coborât acţiunile Tencent cu 4% într-o singură zi. Valoarea sa de piaţă scăzuse cu 14 miliarde de dolari doar din vorbe.

Vorbele statului însă au greutate în China, iar giganţii IT încep să le asculte.

Alibaba, Tencent şi Baidu, Google-ul Chinei, au acceptat să investească aproape 12 miliarde de dolari într-o companie de internet a statului. Separat, Jack Ma, directorul Alibaba, pune acum pe picioare o fundaţie prin care să strângă fonduri din mediul privat pentru eradicarea sărăciei din China. Aici e vorba de alte 15 miliarde de dolari , bani de companii care vor finanţa proiectele în care crede partidul comunist şi mai ales care îi justifică existenţa.