Produs de compania AiTreat, robotul face masaje ''tui na'', o tehnică de masajoterapie chinezească. Cu braţul său robotizat conceput special pentru masajoterapie, Emma utilizează senzori, care măsoară gradul de contractare al muşchilor şi tendoanelor pacienţilor, precum şi un sistem de inteligenţa artificială.

Pentru 68 de dolari din Singapore, echivalentul a 42 de euro, pacienţii acestei clinici de medicină tradiţională chineză beneficiază de un masaj de o jumătate de oră realizat de robot în zona lombară sau în alte părţi ale corpului, în funcţie de tipul de durere, cinci minute de masaj efectuat de către un terapeut şi 20 de minute de acupunctură.

Robotul nu îi înlocuieşte pe terapeuţi, dar le reduce norma de lucru, ceea ce le permite acestora să trateze un număr mai mare de pacienţi, a precizat Calista Lim, medic la clinica NovaHealth TCM, din Singapore.

''Sunt zile în care terapeuţii se simt obosiţi şi stresaţi şi nu doresc să lucreze suplimentar. Dar pentru Emma, odată ce i-am dat comandă, îşi face treaba'', explică medicul care se ocupă de robot.

Utilizarea acestei tehnologii este oportună în contextul crizei de forţă de muncă din Singapore care face ca găsirea unor terapeuţi buni să fie dificilă, a adăugat aceasta.

Unii dintre pacienţi erau reticenţi la ideea de a fi masaţi de către o maşinărie, dar, în cele din urmă, experienţa li s-a părut pozitivă.

''Este foarte plăcut şi foarte confortabil'', spune Elaine Low, o pacientă de 35 de ani cu dureri de spate, declarându-şi intenţia de a reveni pentru alte masaje androide.