Lansarea rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX, amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile

Lansarea rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX, amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile
Sursa: www.agerpres.ro Foto: spacex.com 09.01.2017 11:43
Condiţiile meteo nefavorabile au amânat pentru 14 ianuarie reluarea lansărilor rachetei Falcon 9 a companiei americane SpaceX, care a rămas la sol după accidentul survenit în septembrie anul trecut, a informat duminică firma lui Elon Musk într-un mesaj pe Twitter, preluat de AFP.

SpaceX preconiza luni lansarea de la baza aeriană Vandenberg, din California, a zece mici sateliţi de comunicaţie mobilă a firmei Iridium cu ajutorul rachetei. „Lansarea a fost amânată din cauza vântului puternic şi a ploii care s-a abătut asupra bazei de la Vandenberg", a precizat SpaceX. „Posibilitatea de lansare a rachetei Falcon 9 este prevăzută pentru 14 ianuarie", a adăugat compania într-un tweet.

Un test de pornire a motoarelor rachetei Falcon 9 realizat săptămâna trecută a deschis calea unei reluări a zborurilor spaţiale. SpaceX a precizat luni în comunicatul său că ancheta privind accidentul din 1 septembrie, survenit în timpul umplerii cu carburant pentru testul static al motoarelor, a avut, ca rezultat, o defecţiune la unul dintre cele trei containere cu heliu sub presiune aflate în interiorul rezervorului de oxigen lichid de la cel de-al doilea etaj al rachetei.

SpaceX a sperat într-o reluare a zborurilor rachetei Falcon 9 prima dată în noiembrie, iar apoi la 16 decembrie, data fiind amânată ulterior pentru ianuarie.

Explozia spectaculoasă a rachetei Falcon 9 din septembrie la baza Cape Canaveral a distrus un satelit în valoare de 200 de milioane de dolari aparţinând companiei israeliene Spacecom. Un canal al satelitului urma să fie utilizat de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, împreună cu operatorul francez Eutelsat, pentru a furniza accesul la internet în Africa sub-sahariană.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP