O nouă descoperire arată că o varietate de miere din Australia are aceleaşi proprietăţi anti-bacteriene ca mierea manuka din Noua Zeelandă.

Deşi aceasta este eficientă în inhibarea creşterii bacteriilor, încă nu se poate prescrie miere în loc de antibiotice în cazul infecţiilor.

Cererea pentru mierea aceasta este mult mai mare decât pot să producă albinele, în jur de 1.700 de tone sunt produse într-un an în Noua Zeelandă, în condiţile în care se vând 10.000 de tone de miere manuka despre care se spune că este autentică.

Cercetătorii conduşi de Liz Harry, de la Universitatea de Tehnologie din Australia, au arătat că mierea australiană obţinută tot din genul Leptospermum are aceleaşi proprietăţi anti-bacteriene.

Nural Cokcetin, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu, susţine că „aceste descoperiri pun mierea manuka australiană pe radarul internaţional într-un timp în care rezistenţa la antibiotice este recunoscută drept o criză globală.”

Acesta continuă dezvăluind că „ceea ce face mierea manuka atât de specială este nivelul foarte ridicat de activitate antibacterială care apare datorită compusului natural în nectarul florilor manuka.”

Acest compus este eficient acolo unde bacterile au dezvoltat imunitate la antibiotic. Liz Harry adaugă faptul că „mierea nu doar omoară bacteria la contact, dar am observat că bacteria nu devine rezistentă la aceasta.”

Această descoperire înseamnă că va fi mai multă miere de acest fel pe piaţa internaţională şi crează un precedent pentru studii asemănătoare care vor căuta să găsească compuşi anti-bacterieni asemănători.

Într-o lume unde antibioticele îşi arată limitele, este important ca cercetarea să-şi îndrepte atenţia spre alternative, mai ales că acestea se găsesc în proximitate, chiar în natura înconjurătoare.