„Vom promova în continuare relaţiile cu alte ţări, dar trebuie să avem legături strânse cu unele dintre companiile care ne influenţează”, a anunţat ministrul de externe danez, Anders Samuelsen, în ediţia de vineri a ziarului Politiken.

Potrivit lui Samuelsen, companiile „sunt ca un nou fel de state şi trebuie să stabilim conexiuni cu ele”. „Trebuie să ne întărim capacitatea de comunicare cu aceste companii”, a adăugat ministrul danez, care consideră că numirea unui ambasador ar putea avea o contribuţie pozitivă în acest sens. 

Conform capital.ro, în unele cazuri, giganţi ai tehnologiei ca Apple, Microsoft şi Google au un impact economic mai mare sau o mai mare influenţă asupra vieţii cotidiene a danezilor de rând decât unele ţări unde Danemarca are prin tradiţie reprezentanţi diplomatici. 

Încă nu s-a decis unde să-şi aibă sediul noul ambasador şi când ar urma să-şi înceapă activitatea, a precizat pentru Politiken un purtător de cuvânt al MAE de la Copenhaga. 

Un cercetător a menţionat pentru ziarul danez că numirea va fi una „simbolică”, iar diplomatul nu va avea personal de asistenţă. 

Recent, compania Facebook a anunţat că intenţionează să instaleze în oraşul danez Odense un nou centru european de date, iar în 2015 grupul Apple a dezvăluit un proiect în valoare de mai multe miliarde de coroane de creare a unui centru de date la Viborg, în vestul Danemarcei.