Sonda japoneză Akatsuki a descoperit un val gravitaţional imens prezent în atmosfera planetei Venus. Aceasta nu este prima dată când un astfel de eveniment este observat pe a doua planetă de la Soare, dar este cel mai mare înregistrat până acum.

Lungimea acestui val gravitaţional este de peste 9.500 de kilometri, de la un cap la altul, iar elementele sale arată că dinamica atmosferei de pe Venus este mult mai complexă decât se credea până acum.

Conform Agenţiei Spaţiale Europene, un astfel de val este o ruptură în densitatea atmosferei unei planete şi nu trebuie confundat cu o undă gravitaţională, ce reprezintă o ruptură în spaţiu-timp. Astfel de evenimente apar în atmosfera Pământului şi produc turbulenţe, interacţionând cu tiparele clasice de vreme.

Astfel de valuri au mai fost observate pe Venus: câteva au fost descoperite în 2014, iar Akatsuki a observat, de asemenea, valuri de dimensiuni mici, în aprilie şi mai 2016. Valul despre care vorbim acum a fost observat atunci când sonda spaţială a ajuns pe orbita planetei, pe 7 decembrie 2015, dispărând de pe „radare” pe 12 decembrie, după ce sonda şi-a schimbat orbita. La întoarcerea pe orbita iniţială, pe 15 ianuarie 2016, acest val deja dispăruse.

Ce este cel mai aparte la acest val uriaş din decembrie este faptul că pare să fie staţionar, deasupra unui lanţ muntos de pe planetă, nefiind influenţat de vânturile atmosferice.

Autorii studiului sunt de părere că structura luminoasă este rezultatul acestui val gravitaţional, format în straturile inferioare ale atmosferei. Nu este încă înţeles modul în care valul gravitaţional ajunge în straturile superioare ale atmosferei, unde norii se rotesc mult mai repede decât planeta. Aceştia au nevoie de doar 4 zile pentru o rotaţie, în timp ce Venus se roteşte în 243 de zile.

Descoperirea acestui val ar putea înseamnă că există condiţii atmosferice mult mai variabile aproape de suprafaţa planetei decât se credea iniţial.