Un prim val de ateliere şi unităţi de comercializare ar urma să-şi înceteze activitatea până la 31 martie, a precizat executivul chinez, precizând că şi celelalte vor trebui să tragă obloanele "în termenele stabilite".

Fildeşul este foarte căutat în China, unde se vinde cu până la 1.050 de euro kilogramul şi este considerat un simbol al statutului social ridicat, iar cererea ridicată din această ţară încurajează masacrarea a zeci de mii de pachiderme africane pe an.

Acest anunţ al Beijingului este în linie cu decizia făcută publică în martie de a prelungi interdicţia de import a fildeşului şi a produselor sale derivate achiziţionate înainte de 1975.

Interdicţia totală anunţată vineri va afecta "34 de întreprinderi de prelucrare a fildeşului şi 143 de centre de comercializare, zeci dintre acestea urmând să se închidă până la sfârşitul lui martie 2017", scrie Xinhua.

Potrivit asociaţiilor de protecţie a naturii, peste 20.000 de elefanţi au fost masacraţi pentru fildeş în ultimul an şi cifre similare au fost avansate şi pentru anii precedenţi. Numai circa 415.000 de elefanţi mai există în prezent în lume, potrivit Fondului mondial pentru natură (World Wildlife Fund).

Beijingul este semnatara Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice ameninţate cu extincţia (CITES), care interzice aproape orice formă de comerţ internaţional cu colţi de elefant. Pe de altă parte, China este principalul consumator mondial de fildeş de contrabandă.

De altfel, vânzările de produse din fildeş au rămas legale în această ţară, chiar dacă Beijingul a interzis importul în 2015. Ca şi alte ţări, China permite şi revânzarea fildeşului cumpărat înainte de 1989, când a fost adoptată interdicţia prevăzută de CITES.

WWF şi-a exprimat satisfacţia pentru decizia Chinei, salutând "calendarul hotărât al acestei ţări pentru salvarea elefanţilor de la extincţie".

Organizaţia şi-a exprimat însă speranţa ca Hong Kong — teritoriu chinez care se bucură de o largă autonomie şi are propriile reglementări în domeniu — să pună capăt comerţului cu fildeş până în 2021.

"Odată ce se va închide piaţa din China, Hong Kong poate deveni piaţa favorită a traficanţilor pentru a scoate pe piaţă fildeşul ilegal sub acoperirea comerţului legal", a declarat o responsabilă a WWF, Cheryl Lo.

Între 800 şi 900 de cazuri de contrabandă sunt descoperite anual în China continentală, potrivit statisticilor vămilor. Peste jumătate dintre firmele care comercializează legal fildeş sunt implicate şi în tranzacţii ilegale.

La fel ca şi SUA, China va continua să permită vânzarea la licitaţie a antichităţilor din fildeş identificate corespunzător şi provenind din "surse legitime", un proces plasat sub "strictă supraveghere", a precizat vineri guvernul chinez.

Sculptura în fildeş este o artă străveche în China şi obiectele migălos finisate — care reprezintă de multe ori scene din tradiţia budistă, dar şi sigilii sau simple baghete — sunt foarte preţuite de colecţionari.