Înaintea acestora, cea mai veche dovadă a vieţii de pe Terra erau stromatolitele de acum 3,48 de miliarde de ani, descoperite în regiunea Pilbara din vestul Australiei, notează Descoperă.

„Semnificaţia stromatolitelor este reprezentată nu numai de faptul că furnizează dovezi clare ale vieţii antice, dar sunt şi reprezentări ale unor ecosisteme complexe”, a declarat cercetătorul Allen Nutman de la Universitatea din Wollongong, Australia.

„Descoperirea indică faptul că acum 3,7 miliarde de ani viaţa microbiană era deja diversă. Diversitatea ne confirmă că viaţa pe Pământ a apărut în primele milioane de ani de la apariţia planetei, fapt ce dovedeşte vechimea codului genetic al vieţii”, a adăugat el.

Fosila a fost descoperită în cele mai vechi roci sedimentare din lume aflate în Centura de rocă verde Isua care se găseşte de-a lungul zonei îngheţate din Groenlanda.

Rocile au fost studiate de-a lungul a zeci de ani, însă fosilele nu au putut fi observate din cauza stratului de zăpadă. Numan şi echipa sa au fost la faţa locului în momentul dezgheţului şi au putut observa formaţiunile. Acestea au fost desprinse de stratul de gheaţă şi duse în laboratorul din Australia pentru analize. Pe suprafaţa lor au fost observate conuri de 1 sau 4 centimetri înălţime, cercetătorii afirmând că structura lor externă şi internă este identică cu cea a stromatolitelor antice şi moderne.

„Textura rocilor din împrejurimi ne sugerează faptul că formaţiunile se aflau pe fundul unei mări cu adâncimi reduse, precum stromatolitele din zilele noastre, care se găsesc în Bahamas şi vestul Australiei”, a explicat Alexandra Witzer.

Dacă echipa va confirma că acestea sunt dovezile care marchează existenţa organismelor de acum 3,7 miliarde de ani, va constitui o provocare pentru cercetătorii care vor dori să explice modul de formare al acestor organisme complexe.

Pentru ca primele organisme să se transforme în stromatolite, Nutman şi echipa sa au afirmat că viaţa pe Terra ar fi început în etapa Hadean (prima etapă geologică a planetei), acum 4,65 e miliarde de ani.