„Eye of the Heaven'' are o sensibilitate de două ori mai mare în captarea informaţiilor cereşti decât Observatorul Arecibo, scrie agenţia Xinhua.

„Radiotelescopul va genera cu siguranţă entuziasm, va face oamenii interesaţi de ştiinţă şi China importantă în lumea ştiinţelor'', a declarat pentru Xinhua Joseph Taylor, câştigător al premiului Nobel în Fizică (1993) şi astronom la Universitatea Princeton (SUA). 

Construcţia lui FAST a început în 2011, fiind folosite 4.450 de paneluri speciale, o suprafaţă comparabilă cu circa 30 de terenuri de fotbal, scrie agenţia EFE. Pentru construcţia în zona muntoasă respectivă din Guizhou a fost necesară relocarea a peste 9.000 de localnici. Zona beneficiază de un regim special astfel că utilizarea reţelelor de telefonie mobilă pe o rază de 5 km în jurul radiotelescopului este interzisă pentru ca undele radio ale comunicaţiilor mobile să nu interfereze activitatea radiotelescopului, scrie EFE. Potrivit estimărilor, costul total al radiotelescopului este de circa 165 de milioane de euro.