„Sunt sigur că succesul rămâne unul dintre rezultatele posibile pentru stabilirea unei colonii autonome pe Marte, o colonie care să se dezvolte”, a declarat şeful SpaceX într-un interviu recent, adăugând că până în urmă cu doar câţiva ani nu ar fi putut face această afirmaţie.

De asemenea, Musk a susţinut că trimiterea unui „număr semnificativ de oameni” pe Marte „poate fi realizată în aproximativ 10 ani, poate mai devreme, poate în 9 ani”. Iniţial Elon Musk a avansat ideea trimiterii unei expediţii cu echipaj uman pe Marte până în 2026 în cadrul unui eveniment la care a participat, la începutul acestui an.

„Ne dorim un viitor în care vom fi mereu constrânşi să rămânem pe o planetă până când se va produce un eveniment catastrofal care va duce la dispariţia speciei noastre, oricât de îndepărtat ar fi un astfel de eveniment?”, era întrebarea retorică ridicată de Musk în faţa audienţei la o conferinţă pe teme de tehnologie organizată la Hong Kong. „Sau ne dorim să devenim o specie (...) care în cele din urmă să ajungă acolo, între stele, care să populeze numeroase planete din numeroase sistemele stelare? Cred că a doua variantă ne oferă un viitor mult mai interesant decât prima”, adăuga el.

Omul de afaceri inovator, originar din Africa de Sud, a precizat că este conştient că obiectivul său pe termen lung, privind călătoriile în adâncul spaţiului, este un obiectiv extrem de ambiţios, însă şi-a dat seama că „dacă nu se va întâmpla ceva care să ducă la îmbunătăţirea tehnologiei rachetelor, vom rămâne blocaţi pe Terra pentru totdeauna”. De asemenea, el a ţinut să atragă atenţia că „marile companii aerospaţiale nu au niciun interes în inovare”.

Ambiţia lui Elon Musk nu se opreşte la Planeta Roşie. Ridicând ştacheta şi mai sus, Musk a postat vineri un mesaj pe contul său de Twitter în care îşi exprimă convingerea că Mars Colonial Transporter (MCT) — sistemul reutilizabil de transport conceput pentru a-i purta pe primii astronauţi spre Marte, împreună cu proviziile şi echipamentele ştiinţifice necesare — poate mai mult decât atât. "Se pare că MTC va putea ajunge mult mai departe de Marte, aşa că probabil va trebui să-i găsim un alt nume", scria Musk într-un mesaj pe Twitter. La scurt timp după acest mesaj el anunţa că s-a hotărât să-i schimbe numele în „Interplanetary Transport System” (ITS).

Programul spaţial al companiei SpaceX a suferit recent o puternică lovitură după ce una dintre rachetele portante pe care le foloseşte, un vector de tip Falcon 9, a explodat pe rampa de lansare de la Cape Canaveral, în timpul unei operaţiuni de alimentare cu combustibil. Cauzele acestui incident, care ar putea duce la sistarea lansărilor de rachete produse de SpaceX timp de mai multe luni, nu au fost încă elucidate.