Atunci când o stea se apropie prea mult de o gaură neagră — suficient de aproape pentru a fi distrusă — materia stelară este întinsă şi comprimată (spaghetificare) în timp ce este atrasă în gaura neagră. Moartea stelară provocată de o gaură neagră, fenomen numit "dezmembrare mareică", se produce cu eliberarea unui volum uriaş de energie.

Astronomii au aflat mai multe lucruri despre astfel de evenimente catastrofale prin intermediul telescopului spaţial Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE). În diferite studii sunt folosite datele obţinute de WISE pentru a studia modul în care discurile de materie din jurul găurilor negre absorb şi re-emit ecourile energiei eliberate de găurile negre care devorează stele.

Telescopul WISE a fost trecut în stare de hibernare în 2011, după ce a scanat de două ori întregul cosmos vizibil, încheindu-şi astfel cu succes principalul obiectiv al misiunii. În septembrie 2013 WISE a fost reactivat în cadrul unei noi misiuni, NEOWISE, misiune care are drept obiectiv participarea la eforturile legate de identificarea asteroizilor şi altor obiecte din apropierea relativă a Pământului care ar putea constitui un pericol pentru planeta noastră.